- Schimmeldiagnostiek

Schimmeldiagnostiek

Een van de kenmerken van een schimmelnagel is de kleur, die is meestal Pedicure van Woerkom Lekkerkerkwit/geel of bruinig. Maar er zijn meer oorzaken voor een afwijkende verkleuring van de nagels, zoals:

  • Psoriasis
  • medicijngebruik
  • interne aandoeningen

Om bij twijfel zekerheid te verkrijgen is de schimmeldiagnostiek toepasbaar. Ook huidschilfers kunnen onderzocht worden, soms is het niet duidelijk of het een schimmel betreft of bijvoorbeeld eczeem.

De pedicure neemt een monster en foto's van de geinfecteerde nagel/huid. Deze wordt opgestuurd naar het LCPL (Leids Cytologisch en Pathologisch Laboratorium). Zij zullen een diagnose vaststellen. De diagnose zal tevens gepaard gaan met een advies op het gebied van de verzorging van de infectie. Ook kan het zijn dat uit de diagnose blijkt dat direkt medische hulp in geschakeld moet worden en zo de schimmelproblematiek met uw arts te overleggen. De arts kan immers niet zomaar om een diagnose van het LCPL heen.

Wat zijn de kosten?

Het onderzoek op schimmelinfectie door het laboratorium wordt door ziekenfondsen vergoed en worden zonder tussenkomst van een pedicure verrekend. Kijk voor de zekerheid uw polis hierop na.

De voorbereiding voor een onderzoek bij het LCPL bedraagt 10,00 euro. Hiervoor neem ik monsters af en stuur deze op naar het LCPL, daarna bespreek ik met u de uitkomst hiervan.

Voorlichtingschimmelnagels en zwemmersecczeem

Schimmelinfecties ontstaan door besmetting met schimmelsporen, deze zijn jaren levensvatbaar. In tuinaarde zitten schimmels die besmettelijk zijn voor de mens, maar de voornaamste bronnen van besmetting zijn die plaatsen waar veel verschillende personen op blote voeten rondlopen, zoals zwembaden en douchevloeren van sporthallen en sauna's.

De term zwemmerseczeem is misleidend, ook mensen die nooit in een zwembad komen kunnen een voetschimmel oplopen. Niet iedereen krijgt een schimmelinfectie, de ene persoon is veel gevoeliger voor schimmelinfecties dan de andere. De reden hiervan is onbekend.

Er zijn vele factoren die de huid ontvankelijk maken voor schimmelinfecties. Een gezonde huid voelt droog aan, heeft een dun vetlaagje, een zuurgraad van ongeveer 4 en is bevolkt met huidbacteriën. Alles wat deze situatie verandert bevordert de kans op het krijgen van een schimmelinfectie. Door het gebruik van zeep, douchegel en shampoo lost een gedeelte van het vetlaagje op. Door de huid te vaak met zeep te wassen en niet goed af te spoelen, krijgt de huid onvoldoende kans om de zuurgraad te herstellen. Vooral zeep met een desinfectant is erg slecht voor de huid, dit tast niet alleen de zuurgraad aan, maar ook de normale bateriële flora van de huid. Er worden ook zepen verkocht met een neutrale zuurgraad, met een relatieve lage PH-waarde. Deze zepen zijn minder schadelijk. Ook vocht is bevoordelijk voor de groei van schimmels, als de lichaamsplooien en ruimten tussen de tenen niet goed worden afgedroogd.

Tips

  • Voeten goed afdrogen
  • Niet te snel in sokken en schoenen gaan
  • Goede, liefst katoenen soeken dragen
  • Goed ventilerend schoeisel, regelmatig wisselen van de schoenen, vocht is pas na 24 uur weg
  • Zeep beperken, vooral GEEN desinfectans
  • Iedere maand schoenen, sportschoenen en pantoffels poederen met een fungicide-poeder (schimmeldodend)
  • 's Ochtends voeten sprayen met Myco-Cure, s'avonds Mesitran, eventueel een sok er overheen.
  • Sokken wassen op 60 graden, sportsokken op minimaal 80 graden, de schimmels en sporen spoelen niet makkelijk uit badstof sokken.